luni, 2 martie 2009

Lahmacun sau pizza turceasca








Sunt fan mancare turceasca, cu precadere imi place pizza turceasca, am gasit si un restaurant turcesc unde mancarea este deosebit de gustoasa.
Am zis sa incerc si eu reteta de pizza sa vad ce iese.
Am fost f incantata de rezultat, la fel si oaspetii mei, desi la inceput strambasera un pic din nas.)
Eu nu am facut lipia in casa, ceea ce e un punct in minus, dar a iesit gustos si asa, cu lipie cumparata. Dezavantajul major e ca lipia se usuca si trebuie mancata imediat, dar nici cu lipie/ aluat facut in casa nu se poate manca dupa cateva ore, insa nu se usuca la fel de tare.


Avem nevoie de:
Lipie
Aprox 500 gr carne tocata, eu am folosit carne de vita si carne de porc, normal se foloseste carne de vita cu carne de miel.
2 cepe
4 rosii mici spre medii
1 ardei iute
Patrunjel
Ulei de masline
Varza alba
Suc de lamaie
Piper, sare, boia iute, condimente turcesti (se poate face si fara condimentele turcesti care sunt tot pe baza de ardei iute deshidratat, eu am condimentele de la restaurant)

Tocam ceapa marunt, rosiile le decojim si le tocam cubulete mici, ardeiul iute il tocam marunt, eu nu am eliminat samburii ca sa fie mai picant.
Calim ceapa in ulei de masline, cand s-a facut aurie adaugam rosiile, patrunjelul tocat marunt si ardeiul iute. Lasam pana isi schimba culoarea moment in care adaugam carnea. Saram, piperam si adaugam boiaua si condimentul turcesc, eu am pus 1/4 lgt ca sa nu iasa f picant.
Avem grija sa amestecam, in aprox 15 min e gata.

Acum urmeaza sa facem pizza.
Luam o lipie, o ungem cu ulei cu pensula ca sa fie unsa bine, adaugam sos desupra cat mai uniform si dam pt max 5 min la cuptorul incins ( cred ca ar merge si pe tigaie, eu nu am incercat).
Dupa ce scoatem din cuptor stropim lipia cu suc de lamaie, presaram varza tocata marunt deasupra si frunze de patrunjel, impaturim in 2 lipia si voila : Lahmacun!
Pofta mare! E grozav de bun!


In rest turcesc se serveste cu varza, lamaie si patrunjel, asa am facut si eu, dar cred ca ar merge si cu un pahar de ayran, i-ar mai lua si din iuteala, data viitoare voi incerca si cu ayran.
Compozitia ajunge pt 6 lipii , sosul de carne nu trebuie sa fie f abundent, atat cat sa dea gust, si neaparat cu varza, patrunjel si zeama de lamaie. Sosul se poate folosi si a doua zi.

5 comentarii:

Bubulina spunea...

Multumesc, Sorina!
Si eu va doresc o primavara frumoasa!

Anonim spunea...

Eu stiu ca nu se pune varza. Cum se numeste restaurantul unde ai mancat lahmacun cu varza?

Bubulina spunea...

Oz Demir sau Bucataria Sultanului in Constanta.
Patronul e turc din Turcia.
Niciodata nu au servit lahmacun fara varza si mananc acolo din 2002 )))

Cristina spunea...

Daaa...super bun si se serveste si cu varza. De obicei, langa lahmacun-uri se aseaza si varza rosie, varza alba , un fel de salata de ceapa(ceapa julien+ boia turceasca), lamaie si bineinteles MAYDANOZ(patrunjelul). Te pup si... Mutlu Yillar!

Bubulina spunea...

Ceapa aia cu boia turceasca (ardei iute deshidratat, in stilul lor specific) a devenit ritual la noi :)))
Nu stiu ce inseamna Mutlu Yillar dar sper ca e de bine! :D
Pupici.