miercuri, 18 februarie 2009

Prajitura Judy















Prajitura Judy se numeste asa dupa numele inventatoarei sale, Judy de pe Culinar. )
Am vazut reteta si mi-a ramas gandul la ea, trebuia sa o incerc, e delicioasa cu gust preganant de ciocolata, asa cum ne place noua!


Avem nevoie de:
1 1/2 pahar faina care creste dela sine, eu nu am avut asa ca am folosit 2 lgt de praf de copt
1 1/2 pahar zahar
3 oua
1 pahar lapte
1 pahar ulei
3 linguri cacao
2 pachetele instand puding ciocolata, eu am folosit puding ciocolata clasic
Cateva lg lapte

Pentru glazura :
100 gr.ciocolata amaruie
1/2 pahar de lapte
2-4 lg zahar
Pt umplutura am folosit frisca.
Reteta originala nu contine frisca, insa eu am modificat un pic.
Adaugam intr-un vas toate ingredientele si le mixam cateva minute pana ce compozitia face basicute.
Turnam compozitia in tava unsa si tapetata si o dam la cuptor timp de 45 min la 180 gr.
Scoatem prajitura si lasam putin la racit.
Intre timp facem glazura, topim ciocolata si zaharul in lapte, amestecand continuu.
Taiem "blatul" in 2, insiropam cu lapte, peste lapte punem glazura si peste glazura punem frisca.
Adaugam a doua parte a blatului pe care deasemenea o insiropam cu lapte si o glazuram.
Eu am avut o cutie mica de frisca hulala, ar fi mers mai multa frisca.
Cred ca mergea si mai putin ulei, dara viitoare o sa ma joc un pic cu cantitatea de ulei.
Eu nu am insiropat mult blatul, si nu e f moale, mergea pus mai mult lapte, dar nu stiam cum se va comporta prajitura, pt data viitoare voi folosi mai mult lapte si mai multa frisca.
Cu toate aceste mici neconcordante prajiturica e f gustoasa si pe aceasta cale ii multumesc lui Judy!










luni, 16 februarie 2009

Pasticio











Azi am facut pasticio, este f gustos si are suuute de calorii, se face un picut mai greu, dar gustul compenseaza din plin!


Avem nevoie de:
Macaroane, eu am folosit 500 gr, depinde si de cat de mare e tava
Cascaval
Parmezan, optativ
700 gr carne porc
400 carne vita
2 cepe mici
Cativa catei usturoi
1 sticla suc de rosii
1 pahar vin
1 lgt zahar

Tocam carnea, asezonam cu sare si piper. Incingem o tigaie, punem ulei de masline si punem ceapa tocata marunt cu usturoiul intreg la calit. Cand ceapa capata culoare aurie scoatem usturoiul si adaugam carnea. Prajim un pic carnea amaestecand continuu, stingem cu vin si lasam sa fiarba pana se evapora vinul, la sfarsit adaugam sucul de rosii, zaharul si un cub de gatit si lasam sa fiarba 15 min.


Fierbem macaroanele, le scurgem bine si le punem intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet.
Amestecam macaroanele cu cascaval si parmezan, deasupra punem un galbenus de ou.
Peste macaroane punem sosul de carne si peste soul de carne punem besamel.
Lasam aprox 50 min la cuptor.
Inainte de a scoate tava de la cuptor mai adaugam parmezan
E f gustos!
Pofta mare!










Sos besamel






Avem nevoie de:
1L lapte
Aprox 50 gr unt
2L cu varf faina
Nucsoara
Sare
Punem untul la topit, adaugam faina si lasam sa se caleasca putin.
Adaugam laptele rece si amestecam cu telul continuu pana fierbe, in felul acesta nu vom avea cocoloase, cand incepe sa fiarba lasam sa dea in clocot 3 min si oprim, adaugam sare si nucsoara.










vineri, 6 februarie 2009

Salata de cartofi cu ton





Salata asta e f gustoasa si satioasa. Ideal e sa fie servita cu verdeata, eu nu am avut.
Am folosit:
6 cartofi medii
3 oua
1 conserva ton in ulei de 165 gr
3 cepe rosii
2 lg ulei masline
6 lg otet de mere
1-2 lg mustar
Lamaie
Facem un dressing din 2 lg ulei masline, 6 lg otet mere si 1 1/4 lg mustar. ( Dressingul il facem in functie de gust, mie imi place mai acrisor) Facem dressingul cat fierb cartofii ca sa se patrunda uleiul, cu otetul si mustarul. Ceapa o taiem tot la inceput, peste ceapa taiata pestisor presaram sare ca sa lase apa si sa ii iasa iuteala.
Curatam cartofii, ii taiem in bucati egale si ii fierbem.
Fierbem ouale si le taiem rondele.
Amestecam cartofii cu ouale, ceapa stoarsa si tonul cu grija sa nu sfaramam cartofii. Saram, piperam, adaugam si dressingul, amestecam si gata!
Salata e mai gustoasa dupa cateva ore de stat la rece.
Eu am servit cu felii de lamaie. Maine o sa iau salata verde sau rucola pentru salata asta.
Pofta mare!